Слідкуйте за новинами у Telegram
Підписуйтесь на нашу сторінку у Facebook
Солоність Азовського моря виросла в півтора раза. З 2006 до 2019 показник середньої солоності моря збільшився з 9,4 до 14 проміле. Такі зміни сприятливо вплинули на нерест морської риби. Але кількість видів, які проживають в прісній воді, зменшилася.
Серед основних причин змін хімічного складу Азовського моря – зменшення надходження прісної води з Дону та Кубані та глобальні проблеми (як потепління).
У 2017 році українці виловили з Азовського моря 27 тис тон бичка. Зараз доступними є менше як 8 тис тон цього виду риби.
Хто мешкає в зміненому морі?
Азовської камбали більшає. Щойно наше море досягло відмітки 12 проміле, для азовської камбали тут стало сприятливо розмножуватися. Ворогів для виду майже немає, а корму у вигляді бичків достатньо.
Пеленгасу також побільшало. Наприкінці цього року будуть обговорювати питання відновлення промислового вилову цього виду.
Через зміни рівня солі в морі зменшилася кількість судаку та тарані. Тарань можна зустріти в деяких районах, а вилов судак заборонили взагалі.
Тюльки багато – в рік можна виловлювати до 60 тис тон. Але попит на цей вид риби сезонний – в період нересту та зимівлі.
Азовську хамсу можна зустріти в Україні лише в короткий період восени в районі Керченського проливу. Рибакам можна виловити до 30 тис тон.