В останні роки дослідження показували, що вживання фруктів, овочів та цільнозернових захищає від серцево-судинних хвороб. Але в тому, що стосувалося молочних продуктів на кшталт самого молока, сиру чи йогурту, висновки досліджень були менш певними.
Справа в тому, що у багатьох таких продуктах міститься насичений жир, пов’язаний із збільшенням показників холестерину. А цей холестерин, своєю чергою, підвищує ризик серцево-судинних захворювань.
Тим не менше, вченим не вдалося виявити чіткого зв’язку між споживанням молочних продуктів та хворобами серця. Деякі дослідження пов’язували молочку з підвищенням ризику цих хвороб, а інші не знаходили такого зв’язку або вважали її мало вираженою.
І ось тепер нова команда вчених із Норвегії наново розглянула це питання. Їх особливо цікавило вплив молочних продуктів на стенокардію – біль, спричинений звуженням коронарних артерій серця. Учасникам дослідження в середньому було 62 роки.
Спочатку вони докладно розповіли про свій спосіб життя та харчування, включаючи вживання молочних продуктів. Результати спостережень показують, що простий зв’язок між цими продуктами та серцевими захворюваннями немає.
Наприклад, при помірному вживанні молока відзначався найнижчий ризик інфаркту. При значному збільшенні раціону молока чи вершкового масла цей ризик збільшувався. Цікаво, що щодо сиру результати були протилежними. Чим більше їли сиру учасники спостережень, тим нижчим був ризик інфаркту.
Інформує uapress.kyiv.ua